Kundaliinijooga

jooga

Oletko joskus juonut Yogi Teetä? Minä olen. Oletko koskaan ajatellut, että mistä se tulee? Minä en. Mutta nyt tiedän! Yogi Tee on kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin kehittelemä tee, jonka yrttiseokset perustuvat tuhansia vuosia vanhaan tietouteen Ayurvedasta (intialainen holistinen terveysjärjestelmä).

Kundaliinijoogassa kaikki joogan eri muodot kulkevat käsi kädessä. Näitä ovat fyysinen harjoitus, meditaatio, hengitys, käsien asennot, vartalon lukot, mantrat, musiikki ja visualisaation voima. Kun ensi kerran kokeilin Kundaliinijoogaa, minua viehätti juurikin sen kokonaisvaltaisuus. Kehoni sai kunnolla tehdä töitä, ihan hikeen asti, hengitykseni hidastui, sykkeeni laski, meditointi rauhoitti mielen ja rentouduin syvästi. Kundaliinijoogaa kutsutaan myös tietoisuuden joogaksi, sillä sitä harjoittaessa tulee erittäin tietoiseksi sekä omasta kehostaan että mielensä sopukoista. Kundaliinijoogan harjoittaminen on avain oman itsensä ymmärtämiseen ja tasapainon saavuttamiseen kaikilla elämän osa-alueilla.

”When you do yoga in an absolutely involved conscious way and you put your involved consciousness on the top of it, they called it Kundalini Yoga – uncoil yourself. You reveal yourself, you identify yourself.”

– Yogi Bhajan 1988.

Kundaliinijoogan eräs hienouksista on sen kokemuksellisuus. Kundaliinijoogan saloja ei voi omaksua kirjaa lukemalla – se pitää kokea itse. Tervetuloa tunneille!

Yogi Bjahan – mestari

Kundaliinijooga on monia tuhansia vuosia vanha joogamuoto, joka on kulkeutunut salaisena tietona tarkoin valituille oppilaille vuosisatojen saatossa. Ajateltiin, että joogaharjoitusten ja meditaatioiden monipuolinen tekniikka sekä syvällinen tietämys oli niin voimallista, että sen ei katsottu sopivan ihmisten silloiseen tietoisuuden tasoon. Yogi Bhajan syntyi Intiassa 26.8.1929 varakkaaseen perheeseen, joka antoi hänelle mahdollisuuden opiskella korkeatasoissa kouluissa mm. maailman uskontoja ja pyhiä kirjoituksia. Hän aloitti jooga-opinnot 8-vuotiaana Sant Hazara Singhin oppipoikana. Vuosien kovan uurastuksen jälkeen hänet julistettiin kundaliinijoogan mestariksi tämän ollessa 16-vuotias. Yogi Bhajanin elämäntehtävä oli tuoda kundaliinijooga kaikkien tietoisuuteen ja vuonna 1969 hän alkoi opettaa sitä myös Yhdysvalloissa, josta se levisi ympäri maailmaa. Paitsi, että Yogi Bhajan oli mestari kundaliinijoogan saralla, hänellä oli myös pitkä akateeminen ura kauppatieteilijänä ja työskenteli mm. Intian hallituksessa. Yogi Bjahan kuoli 6.10.2004 kotonaan New Mexicossa 75-vuotiaana. Yhdysvaltain kongressi luovutti Yogi Bhajanin muistolle päätöslauselman (The Congressional Resolution) tunnustukseksi hänen elämäntyöstään. Tämä päätöslauselma on Yogi Bhajanin lisäksi myönnetty vain kolmelle henkilölle: Äiti Teresalle, Martin Luther Kingille ja Paavi Johannes Paavali II:lle.

Ensimmäistä kertaa kundaliinijoogaan? Lue lisää täältä.

 

Lähteet:

Voiman tie -kundaliinijoogaa Yogi Bhajanin mukaan, Inderjit Kaur Khalsa, 2009

Kundaliniyoga – The flow of Eternal Power, Shakti Parwha Kaur Khalsa, 1996